逢星期一至五 早上10:30-1:00 (FM100.7 澳門電台)


由右至左:李麗芳(Sandra) 、談詠秋(Tracy)、屈寶蓮(阿屈)、梁永發(發仔)

【民署活動導賞員 退而不休推廣澳門歷史與文化】

大家有冇去參觀過澳門基本法紀念館或者參加過民署舉辦嘅「漫步澳門街」系列活動呢?唔知又會唔會諗過喺過程中帶住大家參觀澳門大街小巷、分享過往生活同澳門歷史嘅導賞員們,本身可能就係喺澳門土生土長,甚至到咗退休年齡仍不斷學習、做資料搜集同練習公眾演講,就係為咗同更多居民同旅客分享澳門嘅故事,推廣本地文化,大家嘅街坊鄰里呢?

早前一集《生活寫真》,三位民署活動導賞員屈寶蓮(阿屈)、梁永發(發仔)、李麗芳(Sandra )嚟到澳門電台,同主持如欣同埋聽眾們分享佢地報名申請、經過面試、接受培訓、反覆練習成為導賞員嘅原因同故事。喺澳門長大、生活嘅佢哋,除咗學習到嘅內容,仲有佢哋每個人都不一樣的故事可以同參加活動嘅人分享,呢啲都係珍貴而有價值啊!當然仲唔少得分享番佢哋喺導賞過程中嘅感受、樂趣同挑戰啦!

另外,民政總署代表談詠秋(Tracy)亦會介紹招募「民間」導賞員嘅背景同原意,同埋評價導賞員們對活動嘅影響添。

一齊重溫一下四位同我哋分享嘅內容吖!

收聽重溫: 

* 用電腦收聽可能需調較允許flash功能才能打開,用手提電話重溫應可順利開到喔~

 

廣告

請留言吧!

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

標籤雲

%d 位部落客按了讚: